החלטתם שאתם רוכשים דירה יד ראשונה מהקבלן? מזל טוב!
אך כדאי שתיקחו בחשבון את הדבר הבא: מעבר למחיר שנקבע בחוזה לאחר משא ומתן קשה מול הקבלן, יכול להיות שתצטרכו גם לשלם הצמדה למדד תשומות הבניה.
מהו מדד תשומות הבניה?
נתחיל בהגדרה, מדד תשומות הבנייה שמחושב ומפורסם מדי חודש (ב-15 בחודש) על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הוא מדד המודד את השינויים החלים במשך הזמן בהוצאה הדרושה לקניית "סל קבוע" של חומרים, מוצרים ושירותים המשמשים לבניית בתי מגורים והמייצג את הרכב הוצאות הבנייה של קבלנים וקבלני משנה.
במסגרת המדד נמדדים ישירות מחיריהם של חומרים ושירותים. מחירי החומרים והשירותים נאספים ממדגם של סיטונאים ויצרנים, המספקים חומרים ושירותים לקבלנים בכל אזורי הארץ. המחירים הנמדדים הם אלה שמשלמים הקבלנים הראשיים וקבלני המשנה למשווקים לסוגיהם.
בקיצור, המדד מודד כמה עולה לקבלן לבנות, ואם מחיר הסל עלה, המדד עלה באותו שיעור עליה.
אז איך המדד בדיוק משפיע עלי?
כל יתרת הקרן שנשארה לתשלום,כלומר עדיין לא שולמה לקבלן צמודה למדד תשומות הבניה.
ואז אם עלה המדד, כל יתרת החוב עלה בשיעור עליית המדד.
לדוגמא:
לקוח X רכש דירה ב 2 מיליון ש"ח. הקבלן הציע לו לשלם 20% במעמד חתימת החוזה ו 80% לקראת סיום הבניה, זאת אומרת, 400 א' ש"ח בחתימת החוזה ו 1.6 מיליון ש"ח לקראת סיום הבניה בעוד כ 3 שנים.
לכאורה, מדובר בהצעה מזמינה ומפתה מאוד אך, אם המדד עלה בשיעור של 2% שנתי, מדובר בתוספת של 32 א' ש"ח בשנה!!!
סקרנת אותי……. כמה הוא תנודתי המדד הזה? הוא גבוה? נמוך?
מדד תשומות הבניה בשש השנים האחרונות עלה בממוצע ב 2.2% בשנה. לדוגמא ב 2010 הוא עלה ב 3.9% ולהבדיל, ב 2016 עלה ב 1.2%.
לרוב, הרוכשים נוטים להשוות את מדד המחירים לצרכן לבין מדד תשומות הבניה כשמגיעה השאלה, "מה כדאי יותר? להקדים ולבצע את המשכנתא או שנחסוך בינתיים מדי חודש ונעביר הון עצמי גבוה יותר לקבלן?"
האם מדד תשומות הבניה נמצא בעלייה תמידית?
בדומה למדד המחירים לצרכן, אשר עולה בצורה עקבית, כך גם עולה מדד תשומות עלייה. בעבר מדד תשומות הבניה עלה באופן חד הרבה יותר ממדד המחירים לצרכן (5%-7%) אך כיום ניתן לאמר שהם עולים בצורה די דומה ויש לציין כי הם עולים באופן נמוך ומפתיע למדי (1%-2%)
משבר הקורונה ב-2020 מהווה סיבה אפשרית להתייקרות מדד תשומות הבניה בעתיד וזאת בשל צמצום ייבוא וייצור מהשוק המקומי הסיני.
בעוד מדד תשומות הבניה עלה בשנים האחרונות וגרר עימו תשלומים נוספים לקבלן, מדד המחירים לצרכן, היה נמוך ואף שלילי. כלומר, עדיף היה להקדים את תשלומי המשכנתא לנצל את מדד המחירים לצרכן הנמוך ואת הריביות הנמוכות בבנקים ולהתחיל את התשלום החודשי, מאשר להמתין עם התשלום לקבלן שבינתיים צובר הצמדות למדד התשומות.
למדד זה יש השפעה ענקית עליכם, רוכשי הדירות החדשות התשלומים שלכם לקבלן עלולים להתייקר ובסכומים משמעותיים שכנראה לא לקחתם בחשבון טרם הרכישה!